Borgermøde mandag den 9. september kl. 19-21,

Egnshuset, Jungshoved Skole

Torsdag den 22.8.2024

På halvøen Jungshoved er der tradition for samarbejde og nye løsninger – som etablering af Folkeparken, drift af delebilen “Frøen” og overtagelse af den gamle skole, der i dag er et meget benyttet aktivitetshus.

Nu vil vi også gerne tage ejerskab til elforsyningen på halvøen og gøre den så grøn som muligt til gavn for klimaet og borgernes pengepung. Vi vil nemlig etablere et lokalt energi-fællesskab, hvor vi sammen ejer og driver både nye og gamle vedvarende energianlæg på Jungshoved – og forbruger den grønne strøm derfra i egne jordvarmeanlæg, varmepumper, elbiler og til almindeligt elforbrug. 

Derfor afholder vi et borgermøde under overskriften “Lad os deles om den grønne energi”. Alle på Jungshoved kan være med, så kom og hør om mulighederne: 

Mandag den 9. september kl. 19-21 i gymnastiksalen på Jungshoved Skole. 

Her kan du blandt andet møde daglig leder Sten Mortensen fra Sydstevn, hvor de allerede er godt igang med at etablere et lokalt energifællesskab – og dét vil han fortælle om. 

Vi giver status på det fælles varmeprojekt, som desværre er sat på pause – og så vil vores rådgiver, civilingeniør Ulrik Jørgensen opridse de tekniske mulighederne for at producere og forbruge grøn strøm på en effektiv måde her på Jungshoved. 

Vi har også inviteret kommunalpolitikerne til mødet for at de kan give et bud på, hvordan de vil støtte initiativer som vores. Herunder om de er klar til at skaffe penge til at udskifte oliefyret på Jungshoved skole med jordvarme eller varmepumpe.  

Vel mødt! 

Mvh Sanne Wittrup, 

Klimaudvalget, Jungshoved Lokalforum

Mobil 24452702

Dagsorden for mødet ser således ud: 

  1. Velkommen ved Lokalforums formand, Steen Hansen.

2) Kort oplæg om, hvad et lokalt energifællesskab er, og hvorfor vi gerne vil etablere ét her på Jungshoved (Sanne Wittrup, Jungshoved Lokalforum)  

3) Daglig leder Sten Mortensen fra Sydstevns Energifællesskab fortæller om deres arbejde og erfaringer med etablering af et lokalt energifællesskab på Sydstevns.  Spørgsmål til Sten…

Pause 

4) Hvilke muligheder har vi her på Jungshoved for at producere grøn strøm og forbruge det på en effektiv måde? (Rådgiver Ulrik Jørgensen)  Spørgsmål til Ulrik 

5) Hvordan vil kommunalpolitikerne støtte op om energifællesskaber i Vordingborg Kommune – herunder om de vil være med til at skaffe penge til omstilling af energiforsyningen på Egnshuset Jungshoved Skole?   (Ordet frit for de deltagende politikere) 

Fri debat i salen.

Opsummering og afslutning..

……………………………………………………….

Fælles jordvarme-projekt sættes på pause …

Mandag den 6. juni 2024

Den afgørende runde for tilmelding til det fælles jordvarmeprojekt i Jungshoved By har vist, at der ikke er tilslutning nok til at realisere projektet med det prisniveau, som termonet-løsningen kunne tilbyde deltagerne.

I alt var 16 boliger + Egnshuset oprindelig interesseret (heraf er de 12 boliger ejet af Vordingborg Boligforening), men tre af de større huse har nu meldt fra på de konkrete tal, fordi de mente, at den fælles løsning vil blive dyrere for dem end en individuel varmepumpe-løsning eller eksisterende pillefyr (med lang levetid tilbage).  

Samtidig har Vordingborg Kommune (som ejer Egnshuset) meddelt, at de IKKE umiddelbart har penge at investere i omlægning af Egnshusets oliefyrede varmeanlæg. Dog overvejer administrationen at prøve at få godkendt en bevilling til projektet politisk, men det kan tidligst ske efter sommerferien. 

Med et frafald, der svarer til over halvdelen af varmegrundlaget i projektet, ser vi desværre ikke anden udvej end at sætte hele projektet på pause. Indtil videre på ubestemt tid… 

Læs evt. mere under fanebladet Fælles Varme

Torsdag den 21.3.2024

Varmeprojekt ender med en “City-model”…

På et møde på skolen onsdag den 13.3. 2024 blev knap en snes beboere og/eller repræsentanter for tilsammen 21 boliger samt Egnshuset Jungshoved Skole enige om at fortsætte med at realisere det fælles jordvarmeprojekt i Jungshoved By.  

Projektet, som vi nu går videre med, er langt mindre – og faktisk noget billigere – end det store projekt, der omfattede hele Jungshoved By samt husene ud til forsamlingshuset. En rundspørge til beboerne i december og januar viste dog for lille tilslutning til dette projekt. Nogle takkede nej pga prisen, men mange havde købt sig en varmepumper eller var tæt på. Og rent klimamæssigt er det jo rigtig fint! 

Læs mere under fanebladet Fælles Varme

Jungshoved får penge til lokalt energifællesskab

29.12.2023:

Jungshoved Lokalforum har kort før jul fået bevilget 62.500 kroner fra puljen til udvikling af landdistrikterne (LAG midler), som stammer fra EU. Pengene skal gå til undersøgelse af, hvordan et energifællesskab for borgerne på Jungshoved kan indrettes. 

I et lokalt energifælleskab ejer borgerne selv de grønne energianlæg og producerer dermed grøn strøm til sig selv, hvilket skal give en fast og lavere elpris til medlemmerne af energifællesskabet.

Da LAG kun dækker 50 pct. af udgiften til et projekt, har vi – som tidligere omtalt – ansøgt netselskabet Andel om resten af pengene, altså yderligere 62.500 kroner. Andel er yderst positiv overfor vores ansøgning, og vi har indtil nu holdt et enkelt møde med selskabet og de rådgivere, de samarbejder med, nemlig Ebo Consult. Det næste møde er i kalenderen allerførst i januar 2024.

Ebo Consult gennemfører i øjeblikket den samme type projekt på Sydstevns, så vi håber at kunne få gavn af erfaringer derfra. https://sydstevnsenergi.dk.

Når undersøgelsen er færdig, og vi er lidt klogere på, hvordan et energifællesskab på Jungshoved skal se ud, indkalder vi til stiftende generalforsamling i det andelsselskab, der skal stå for projektet.

Vi orienterer løbende om projektets fremdrift her på siden…