Mandag den 10.6.2024

Fælles jordvarme-projekt sættes på pause …

Den afgørende runde for tilmelding til det fælles jordvarmeprojekt i Jungshoved By har vist, at der ikke er tilslutning nok til at realisere projektet med det prisniveau, som termonet-løsningen kunne tilbyde deltagerne.

I alt var 16 boliger + Egnshuset oprindelig interesseret (heraf er de 12 boliger ejet af Vordingborg Boligforening), men tre af de større huse har nu meldt fra på de konkrete tal, fordi de mente, at den fælles løsning vil blive dyrere for dem end en individuel varmepumpe-løsning eller eksisterende pillefyr (med lang levetid tilbage).  

Samtidig har Vordingborg Kommune (som ejer Egnshuset) meddelt, at de IKKE umiddelbart har penge at investere i omlægning af Egnshusets oliefyrede varmeanlæg. Dog overvejer administrationen at prøve at få godkendt en bevilling til projektet politisk, men det kan tidligst ske efter sommerferien. 

Med et frafald, der svarer til over halvdelen af varmegrundlaget i projektet, ser vi desværre ikke anden udvej end at sætte hele projektet på pause. Indtil videre på ubestemt tid… 

Til orientering lå prisniveauet – alt efter løbetid og renteniveau på det fælles lån i varmeselskabet – på mellem godt 1000 kroner og 1.325 kroner om måneden for de mindste rækkehuse (67 kvm).

For en bolig på 123 kvm ville det komme til at koste mellem 1.785 kr og 2.300 kroner om måneder at få varme og varmt vand med det fælles jordvarmeanlæg, og for et af de store huse (på 232 kvm.) skulle ejerne betale mellem 3.350 kr og 4.361 kr. om måneden for varme og varmt vand.

Prisen er inklusive elforbrug til varmepumpen, og den laveste pris fås med 30 årige lån og 3 pct. i rente, mens den højeste pris er for lån med 20 årig løbetid og 5 procent i rente.

 

Kortet viser det område, som “City-modellen” dækker. Den tykke, røde linje markerer det centrale termo-net, mens de tynde, røde linjer er rørføringer ud til enkelt-boliger. Det lyserøde felt angiver,  hvor der skal graves jordvarmeslanger ned. Men bare rolig: I praksis bliver det kun under Forsyningens grund!

Varmeprojekt ender med en “City-model”…

Torsdag den 20.3.2024

På et møde på skolen onsdag den 13.3. 2024 blev knap en snes beboere og/eller repræsentanter for tilsammen 21 boliger samt Egnshuset Jungshoved Skole enige om at fortsætte med at realisere et fælles jordvarmeprojekt i Jungshoved By.  

Projektet, som vi nu går videre med, er langt mindre – og faktisk noget billigere – end det store projekt, der omfattede hele Jungshoved By samt husene ud mod forsamlingshuset. En rundspørge til beboerne i december og januar viste dog for lille tilslutning til dette projekt. Nogle takkede nej pga prisen, men mange havde købt sig en varmepumper eller var tæt på. Og rent klimamæssigt er det jo rigtig fint! 

Heldigvis bor de, der stadig er positive overfor det fælles varme-projektet, relativt tæt på skolen og østpå ad Jungshovedvej, og derfor fik vi vores rådgiver, Ulrik Jørgensen, til at regne videre på en lille model (med kælenavnet City-modellen), der altså koncentrerer sig omkring skolen og det centrale Jungshoved. Beregningen dækker 21 boliger og Egnshuset med et samlet varmeforbrug på 490 MWh og et samlet, opvarmet areal på godt 3000 kvadratmeter. 

Sådan et projekt koster samlet set 5,6 mio. kroner (konservativt skøn), og projektet finansieres ved fælles lånoptagning med en rente på 5 pct. i et andelsselskab, som dannes til dette, og som deltagerne selv ejer.  Prisen dækker både jordvarmeslanger, termonet og varmepumperne ude i de enkelte huse.

Det betyder, at hvis man bor i en gennemsnitlig bolig på 130 kvm, vil det koste 1650 kroner om måneden (19.800 kr om året) at få varmt vand og boligopvarmning fra den fælles forsyning.

Beløbet dækker både afdrag på lånet, drift og vedligehold af anlægget samt betaling for el til varmepumpen i denne gennemsnitsbolig. Hvis éns bolig er større eller mindre, bliver udgiften tilsvarende større eller mindre. Boligens isoleringsstandard påvirker dog elregningens størrelse.

Regnestykket er baseret på et 20 årigt, fælles lån. Hvis låneperioden forlænges til 30 år, daler prisen til 1450 kroner om måneden – stadig med udgangspunkt i en bolig på 130 kvm. Vi regner også med at opkræve et éngangs-indskud på 20.000 kroner pr. bolig (typisk krav fra finansieringsinstitutterne). 

Elforsyningen af varmepumpen sker i praksis i den enkelte bolig/bygnings installation via en bimåler, som afregnes af varmeforsyningen. 

Et termonet-anlæg består af et jordoptag; her med 6 km jordslanger, gravet ned under Forsyningens grund (nabo til Folkeparken), hvor det fylder cirka 0,7 ha. I jordslangerne løber en frostsikret væske, der via et termonet (uisolerede rør i forskellige dimensioner) ledes ud i den enkelte bolig/bygning, hvor en varmepumpe opvarmer vandet til varmtvands-forbrug og varme.

Næste skridt i processen er at få lavet en egentlig projektering og et udbudsmateriale af en rådgiver. Chefkonsulent Karsten Kolle fra Vordingborg Kommune – som har fulgt projektet tæt og også finansierede de første beregninger – opfordrede os på mødet til at ansøge kommunen om penge til dette arbejde.

Der er fortsat mulighed for at tilslutte sig projektet, hvis man bor på den sydlige side af Jungshovedvej mellem nummer 46 og nummer 80 – eller på Mislehøjvej..

På arbejdsgruppens vegne,

Sanne Wittrup, Jungshoved Lokalforum, mobil 24452702 

Fælles varmeløsning udvikler sig

Fra artikel i Jungshovedbladet:

Sidst i august fik Jungshoved Lokalforum bevilget 30.000 kroner fra Vordingborg Kommune til at få foretaget konkrete beregninger på forskellige fælles, grønne varmeløsninger til Jungshoved By. Dét blev vi meget glade for! 

I skrivende stund (1. november) har arbejdsgruppen modtaget og kommenteret det første sæt  beregninger fra vores rådgiver, Ulrik Jørgensen, men det er endnu for tidligt at melde konkrete tal ud. Vi forventer dog, at det kan ske inden jul, og at vi så indkalder til et møde om sagen… 

Vi har i mellemtiden også været i kontakt med Tybjerggaard, der i dag ejer biogasanlægget på Lynggaarden med henblik på, om deres overskudsvarme kunne indgå i varmeløsningen og dermed gøre det hele billigere. Tybjerggaards administrerende direktør, Kasper Jeppesen, var meget interesseret i et energi-samarbejde, og i øjeblikket regner vi på, hvad det vil kunne betyde for varmeprisen.

Vi har også været i kontakt med Merkur Bank, der gerne vil finansiere et fælles varmeanlæg og dermed sørge for, at start-indskuddet ikke bliver alt for stort, og at anlægsinvesteringerne dermed kan betales af over varmeprisen. 

Varmeprojektet er en udløber af et velbesøgt klimamøde, som Jungshoved Lokalforum afholdt på skolen den 15. november sidste år. Her hørte vi om ideen bag lokale energifællesskaber og om nye, fælles varmeløsninger som termonet-teknologien, der også kaldes “kold fjernvarme” eller fælles jordvarme-anlæg. En løsning, som – modsat almindelig fjernvarme – egner sig godt til landområder med mere spredt bebyggelse. 

Et hurtigt rundspørge til beboerne i Jungshoved By afslørede pæn interesse for at være med i et fælles projekt: 23 boliger svarede ja tak; 7 var måske-interesserede, 8 svarede nej tak, og 15 har ikke svaret på vores henvendelse.

På vegne af “Arbejdsgruppen for fælles varmeforsyning i Jungshoved By”.

Sanne Wittrup,

Jungshoved Lokalforum