Her har vi samlet forskelligt materiale, der beskriver, hvad et energifællesskab er for noget, og hvordan det kan være en fordel for landområder som vores.
5 skarpe om lokale energifællesskaber
@ Hvorfor etablere et lokalt energifællesskab?
Formålet er at give beboerne på Jungshoved grøn energi til en stabil og lav pris i mange år fremover – både når det gælder el og varme. Det sker gennem medejerskab af for eksempel solceller og vindmølle(r) på halvøen. Produktionen skal matche energibehovet, således at Jungshoved populært sagt bliver selvforsynende med grøn energi; dermed sparer samfundet dyr net-udbygning og får samtidig installeret mere grøn energi.
@ Hvad er et lokalt energifællesskab?
Et lokalt energifællesskab er et lokalt forankret juridisk-økonomisk-teknisk partnerskab mellem flere typer partnere, som tilsammen producerer vedvarende energi og forbruger energien lokalt. Det være sig til almindeligt elforbrug eller konverteret til opvarmning eller transport (opladning af elbiler). Partnerskabet vil ofte have form af et A.m.b.A., dvs. et Andelsselskab med begrænset Ansvar.
@ Hvem kan være med?
Private borgere, virksomheder, boligforeninger og kommunale institutioner kan være med i et lokalt energifællesskab, men man skal bo i nærheden af hinanden – indtil videre regner man indenfor en radius på 5 kilometer (afstanden er ikke lagt fast i lovgivningen). Eksisterende vedvarende energi-anlæg som for eksempel solceller, vindmøller eller biogas kan sagtens indgå i puljen af producerende ve-anlæg. Lokale energifællesskaber kan også eje andele i f.eks. vindmøllelaug eller solcelle-parker.
@ Hvordan virker det?
Som medejer af VE-anlæggene køber medlemmer strøm til costpris; det vil sige en fast, lav pris og uden de op-og ned ture, som elmarkedet byder på for tiden. Man bruger det offentlige elnet til transport af strømmen, og netselskaberne udvikler i øjeblikket en særlig og lavere net-tarif til netop lokale energiselskaber. Tariffen skal afspejle den besparelse, som lokal produktion og forbrug giver netselskaberne i form af reduceret behov for net udbygning.
En styringsenhed hos alle medlemmer og produktionsenheder vil gøre det muligt at styre tidspunkter for forbrug og produktion af energi i fællesskabet. Styring er et centralt element, der gør fællesskabet i stand til at levere fleksibilitet til det samlede energisystem.
@ Hvorfor er lokale energifællesskaber godt for klimaet?
Lokale energifællesskaber kan være med til at speede den grønne omstilling op – konkret ved etablering af fælles varmepumpe-baserede varmeløsninger også i mindre landsbyer og dermed få skrottet oliefyrene. Samtidig kan det samlede energiforbrug minimeres gennem smart styring af forbruget – og måske et batteri-lager (evt. elbilernes). Endvidere vil ejerskab til ve-anlæggene sandsynligvis reducere en eventuel lokal modstand mod disse anlæg.
Kilde: Egen sammenstilling.
Fordele ved et energifællesskab:
- Økonomiske besparelser: Ved at dele omkostningerne og ressourcerne kan medlemmer ofte opnå stordriftsfordele, hvilket kan reducere de individuelle energiomkostninger.
- Miljøfordel: Ved at deltage i et energifællesskab, der fokuserer på vedvarende energikilder, kan individer bidrage direkte til at reducere deres carbonaftryk og fremme bæredygtig energiproduktion.
- Større energisikkerhed: At være del af et energifællesskab kan gøre det muligt for medlemmerne at have en mere pålidelig energiforsyning, især hvis fællesskabet investerer i forskellige energikilder.
- Selvforsyning: Nogle energifællesskaber kan tilbyde en grad af selvforsyning, hvilket kan være særligt attraktivt i tider med ustabile energipriser eller -forsyninger.
- Fællesskabsfølelse: Ved at arbejde sammen mod et fælles mål kan medlemmerne opleve en stærkere følelse af samhørighed og samfund.
- Investering i fremtiden: Ved at deltage i et energifællesskab investerer man ikke kun i nutiden, men også i fremtiden. Dette kan være gennem investering i ny teknologi, bæredygtig infrastruktur eller uddannelse om vedvarende energi.
- Større indflydelse: Medlemmer af et energifællesskab kan have en større indflydelse på, hvordan deres energi produceres og forbruges, sammenlignet med at være en passiv forbruger i det traditionelle energimarked.
- Uddannelse og oplysning: Fællesskaber kan fungere som platforme for læring og oplysning om energieffektivitet, bæredygtighed og andre vigtige emner.
- Støtte til lokale økonomier: Ved at investere i lokale energiprojekter kan fællesskaber bidrage til at skabe jobs og styrke den lokale økonomi.
- Innovation: Som kollektive enheder kan energifællesskaber ofte være mere modige i at eksperimentere med og adoptere nye teknologier eller praksisser, som måske er for risikable eller dyre for enkeltpersoner at forfølge alene.
Samlet set kan deltagelse i et energifællesskab give en lang række fordele, der går ud over simpel energiforsyning og strækker sig ind i områder som miljøbeskyttelse, samfundsmæssig solidaritet, økonomisk bæredygtighed og meget mere.
Kilde: ChatGPT